Stuttgart 2012-01-21

M.a.a.

Har varit här i nästan två veckor och försökt lyssna in den tyska mentaliteten. Ett samhälle som vi svenskar vet förvånansvärt lite om. Vi anser oss vara ett av europas viktigaste länder men vi är långt ifrån bäst när det gäller kunskap om våra tidigare fiender och bundsförvanter. Vi är helt enkelt inte tillräckligt lyhörda eller intresserade av vår omgivning.













För den som undrar:
Tyskland är Sveriges viktigaste exportpartner och ca 10 % av vår export går till Mediamarkt-landet, vilket motsvarar ca 110 miljarder kronor. 20 % av vår import kommer från Tyskland.






Fördelning av exporten till de tre största B-språksländerna som jag kunde välja mellan när jag pluggade på gymnasiet.






Procent av vår export till dessa länder (inklusive Kina)




Enligt skolverket tappar tyskan medan intresset för spanska och franska ökar i den svenska skolan. Borde inte språkutbudet balanseras något mot näringslivets intressen eller handlar det bara om självförverkligande? "Det är varmt och najs i Spanien, jag vill lära mig spanska". Vafan, skit i spanska, även om det fungerar i Sydamerika. Det är ett idiotspråk, inte bara för att man medvetet ska lä(s)pa när man snackar spanska (inte överallt, men nästan). Tyska är enkelt att lära sig - det är bara att "germanisera" svenska ord så är man i hamn! Nedan följer några exempel:

"-ing" -> "-ung" (Varning - Warnung)
"-ing" -> "-heit" (Sanning - Wahrheit)
"-het" -> "-keit" (Verksamhet - Wirksamkeit)
"v" -> "w" (se ovan)
"f" -> "v" (Fågel - Vogel)
"å" -> "o" (se ovan)
"y" -> "ü"


Nog om statistik och skitsnack. Här kommer några av mina observationer:

I Tyskland kan ungdomar inte laga mat. Det förutsätts att alla mindre betalningar sker kontant och många affärer tar inte ens emot kreditkort. I större kontorskomplex har man rökbodar motsvarande dem som finns på flygplatser. En tysk vet inte vad snus är. Öl dricks som läsk och ingen lyfter på ögonbrynen om en tysk går runt på gatan med en ölflaska i handen.

Tysken gillar Sverige, tråkigt nog är det inte ömsesidigt, fastän vi delar en så lång och sammanflätad historia. Presenterar man sig som svensk och kan föra sig någorlunda väl i en konversation på tyska blir man mycket väl omhändertagen. Hör man däremot någon tala tyska, eller svenska med tysk brytning på tunnelbanan i Stockholm, blir man äcklad och har direkt fördomar om den personen - som förövrigt ofta bär något utsvängda jeans, en Jack Wolfskin-jacka, har hudproblem, glasögon och brokiga vandringsskor.


Hur som helst: Stuttgart är en fin stad. Människorna klär sig snyggt och har lite stil.




3 kommentarer:

  1. Att du blir väl bemött kan ha mycket att göra med ditt extremt ariska utseende, bara en tanke.

    SvaraRadera
  2. Hej Kronmannen, är du utvecklingsstörd?

    SvaraRadera
  3. Du kan vara utvecklingsstörd!

    SvaraRadera