Klättring i Thailand - TonsaiThailand är och kommer förbli ett mecka för klättrare som vill vara hemifrån en längre tid utan att göra av med för mycket pengar. Tonsai i Krabi är platsen för en sådan person. Här bor man i bungalows invid en strand som endast kan nås sjövägen. Priset på boende varierar beroende på när man åker dit. Som dyrast är det mellan slutet av november till februari. Boendet kostar då kring 400 bhat per natt, vilket motsvarar cirka 100 kronor.

På Tonsai finns ett seriöst klättercenter (Basecamp) som håller kurser i bland annat ledklättring, vilken är den vanligaste formen av klättring i området. Man bör ha lite koll innan man åker till en sådan fjärran plats där säkerheten inte är som i hallen hemma i Sverige.

Lederna i Tonsai ligger på 6a och uppåt, klipporna är relativt polerade och värmen är påtaglig. En välfylld kritpåse är ett måste när man ska upp för en längre led. Ingen klättrar eller säkrar med hjälm, men det är ingen dum idé att ta med sig en hjälm eller hyra en för en spottstyver. Pannlampa kan också vara bra att ha med sig, då mörkret infaller snabbt efter att solen gått ner i vattnet.

Många av lederna är relativt långa och i stället för bultar används ibland slingor, vilka kan vara farliga att säkra i om de hängt där länge eller använts för nedfirning. Klättraren bör därför ha med sig minst 12 quickdraws och repstumpar för att kunna byta ut de utmattade slingorna.

För multipitch på exempelvis Humanality (6a+, 6b, 6b+, 6b, 6a) bör man köra ett 70 m rep för att förenkla nedfirningen.


Min resa var underbar. När mörkret lägger sig över Tonsai sätter musiken igång och det blir häng och mingel med klättrare och backpackers. En av favoriträtterna återfinns på restaurangen Boat Man där man kan köpa en vegetarisk hamburgare som är gudomlig efter en längre tids thaidiet. För den som återhämtar sig efter en kortare magsjuka är Mango Sticky Rice en perfekt måltid. Glöm ej att ta med Resorb eller köpa elektrolytpåsar, då flaskvattnet ofta saknar mineraler.

Man bör ha en resetilläggsförsäkring som gäller för klättring när man åker till Thailand, vilken man kan teckna på Svenskaklätterförbundets hemsida. Om man blir skadad får man åka en så kallad Long tail boat till antingen Krabi eller Phuket. Resan till Phuket, där man kan få bäst vård, tar tre timmar. Hur bra försäkrad man än är så kommer en helikopter aldrig komma till din undsättning. En helikopter har aldrig landat på Tonsai. Man bör tillse att försäkringspapper och kontaktinformation till försäkringsbolag finns med i klätterväskan.

Glöm ej att prova Deep Water Solo! Det är en dagstur ut till öarna strax utanför Tonsai/Railay, där man bouldrar och sen faller/hoppar i vattnet. Superkul och ett bra sätt att träffa nya människor.


Packlista
70m rep
ATC och GriGri (ATC för firning)
12 quickdraws
Hjälm
Skor
Pannlampa
Sele
Repbag och strandmatta (köpes på plats för 200 pengar)
Första förband

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar